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Datenblatt

TypRotwein
Region
Rebsorten
Produzent
AllergiehinweisEnthält Sulfite
Alkoholgehalti14,0%

Der Wein

Único von Vega Sicilia ist ein Wein von unverwechselbarem Charakter und Stil, eine unbestreitbare Referenz unter den Besten der Welt. Lediglich in den besten Jahrgängen produziert, ist dies ein Wein von grosser Eleganz und Stimmigkeit, ein Wein mit einer immensen Kapazität zu alteren und von zeitlosem Geschmack.

Único von Vega Sicilia ist ausserdem ein Symbol dafür, warten zu können: über zehn Jahre wird er in Holz und Flasche gereift, wahrscheinlich die längste Reifung der Welt für einen Rotwein. Bei diesem Wein macht die Zeit die Exzellenz aus, kräftig während der ersten 25 Lebensjahre und äusserst elegant und komplex danach. Ein wahrer Mythos, den jeder gute Weinliebhaber mal probiert haben sollte, zumindest einmal im Leben.

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Bewertungen und Auszeichnungen

201597 PK
201498 PK
201397 PK98 SK
201295 PK96 PN97 SK95 DC98 TA
201194 PK99 SK
201097 PK
PK: ParkerPN: PeñínSK: SucklingDC: DecanterTA: Tim atkin

Weinkritiker BewertungenBewertungen von Parker und Parker

The 2014 Único was produced with grapes from 40 hectares of vines selected from the 210 hectares the winery has. The grapes were picked between September 20th and October 3rd, and the blend was 94% Tinto Fino and 6% Cabernet Sauvignon. It fermented in oak vats with indigenous yeasts, with malolactic in stainless steel. The first part of the aging was in 225-liter barrels and the second one in 20,000-liter oak vats, and the élevage lasts 10 years between oak and bottle. It's a year that combines power and elegance; it's concentrated but has subtleness. I had a unique opportunity to taste it from magnum one year ago and was truly impressed. This tasting was consistent with those sensations. 2014 was a good vintage in the zone, a year with good rain and a big crop, not as powerful as 2012 or 2015 but a year with finesse. The wine feels very balanced, lower in alcohol and with integrated oak, crunchy, fresh and still young. It feels quite classical; it's fine-boned, elegant but also powerful, more like the Únicos from yesteryear. It has to be one of the finest vintages of recent times. It has 14% alcohol, a pH of 3.85 and five grams of acidity measured in tartaric acid per liter of wine. One of the largest vintages of Único, 104,606 bottles, 3,612 magnums, 356 double magnums, 50 imperials and five Salmanazars were produced. It was bottled in June 2020. It seems like years ending in four—1994, 2004, 2014 (but not 84, which was not produced)—are very good here. We'll have to wait and see about the 2024.

— Luis Gutiérrez (13.6.2024)Robert Parker Wine Advocate Jahrgang 2014 - 98 PARKER

The 2015 Único comes from a year with a fast ripening, and they had to harvest early to keep the crunchiness of the fruit. This was the first harvest produced 100% by winemaker Gonzalo Iturriaga. The aging was five years in oak, one and a half years in barrels and three and a half years in oak vats. It's a big year, produced with 96% Tinto Fino and 4% Cabernet Sauvignon. It's ripe, with 14.5% alcohol, a pH of 3.88 and 4.8 grams of acidity. The grapes are cooled down for one day, the bunches are selected and then fermented with a pied de cuve in vats. It's a ripe and concentrated vintage, classical modern Vega Sicilia nose, expressive, aromatic and open, with notes of dark cherries, spice, cigar box and a medium to full-bodied palate with abundant fine-grained tannins, with good balance and the rustic elegance of the best Ribera del Duero. In 2015, they produced 84,184 bottles, 3,645 magnums and some larger formats, less than 2014, which was the largest production of Único ever. It was bottled in May 2021.

— Luis Gutiérrez (2.1.2025)Robert Parker Wine Advocate Jahrgang 2015 - 97 PARKER

Kundenrezensionen

4,8/5
11 Rezensionen
Jahrgang:

Das Weingut

Bodegas Vega Sicilia

Bodegas Vega Sicilia

Vega Sicilia wurde 1864 von Eloy Lecanda gegründet und wird heute von der Familie Álvarez geleitet. Es ist das bedeutendste Weingut Spaniens, eines der ältesten des Landes und ohne Zweifel eines der besten der Welt.Der Name der in Valbuena de Duero gelegenen Bodega stammt vom spanischen Wort Vega (fruchtbare Flussebene) und von einer Abwandlung des Namens Cecilia. Die Finca, in der heute das Weingut untergebracht ist, hieß früher Coto de Santa Cecilia,...

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