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Pintia 2018
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Datenblatt

TypRotwein
Region
Rebsorten
Produzent
AllergiehinweisEnthält Sulfite
Alkoholgehalti15,0%
Produktion:149.449 Flaschen

Der Wein

Pintia ist für Toro, was Vega Sicilia für die Ribera del Duero ist. Beide Kellereien konzentrieren all ihre Bemühungen auf das, was zweifelsohne ihre Obsession ist: die Perfektion. Pintia war einer der ersten Rotweine, der die Subtilität und die Eleganz beweist, zu der die Rebsorte Tinta de Toro fähig ist, wenn sie jemand kennt und mit Zuneigung und Respekt behandelt. Pintia bedeutete ein Vorher und Nachher in den Weinen des Herkunftsgebietes Toro und hob den Qualitätsstandard auf ein bis dato unvermutetes Niveau. Kräftige Rotweine gibt es viele im Toro, auch einige sehr elegante, aber es sind nur sehr wenige, die Kraft und Eleganz auf so herrliche Art und Weise vereinen, wie dies Pintia gelingt.

Die Trauben, die per Hand geerntet und am Weinberg verlesen werden, unterliegen einer doppelten Selektion in der Kellerei und werden gekühlt, um ihre fruchtige Intensität zu konservieren; sie vergären in Edelstahl und Eiche, und ruhen danach für etwa eine Jahr in hauptsächlich französischem Holz. Der daraus entstehende Wein ist tief und intensiv, mit einer hypnotisierenden kirschroten Farbe und einem sauberen und vornehmen Bouquet, das von Aromen reifer Frucht (Brombeeren und Heidelbeeren), edlem Holz, Gewürzen und balsamischen Einschlägen dominiert wird. Am Gaumen ist er breit und lang, parfümiert und rustikal, tanninisch und zugleich freundlich. Er entkommt alkoholgeladenen und überreifen Aromen dank einer exakt dosierten Säure. Sein Abgang, der voller Vanille und blauer Blüten ist, wird von einem unendlichen Nachgeschmack gekrönt, dem es gelingt, auch die eisigsten Herzen zum Schmelzen zu bringen.

Wie schmeckt dieser Wein?

Farbe
Kirschrot / Mit purpurnen Nuancen am Glasrand
Bouquet
Ausdrucksstark / Rote Frucht / Blumen / Mineralisch
Gaumen
Frisch / Opulent / Blanciert

Lagern oder trinken

Zwischen 16º C und 18º C servieren

Essen und Wein

Rindslenden Steak / Geschmorte Hülsenfrüchte / Eintopf

Bewertungen und Auszeichnungen

202094 PK
201994 PK
201895+ PK
201794+ PK95 PN95 SK94 DC
201695 PK94 PN94 SK
201594 PK
PK: ParkerPN: PeñínSK: SucklingDC: Decanter

Weinkritiker BewertungenBewertungen von Parker, Parker und Parker

The 2018 Pintia comes from a cooler and wetter vintage when the grapes were picked between September 20th and October 7th, and it fermented in their new fermentation room where they feel they can be more precise. The wine still has 15% alcohol, with a pH of 3.82 and 4.6 grams of acidity. It had a shorter élevage this year and matured for 10 months in French and 18% American oak barrels, 81% of them new. The nose is very expressive, with bright cherry fruit, and the wine is fresher than the norm in the region, with integrated alcohol and oak, reflecting a very cool year, floral and perfumed. The palate is medium-bodied and reveals very fine and elegant tannins. This has to be one of the finest vintages of Pintia. 251,512 bottles, 14,144 half-bottles, 6,543 magnums and some larger formats produced. It was bottled in April 2020.

— Luis Gutiérrez (31.1.2023)Robert Parker Wine Advocate Jahrgang 2018 - 95+ PARKER

The wine released in 2024 is the 2019 Pintia, from a very dry year when they did a softer vinification and used some 15% stainless steel for the élevage to keep the fruit and freshness. It fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. It's a powerful year; the wine has 15% alcohol and is round and full-bodied. It's a heady and ripe Pintia. They had to be careful with the harvest date, and they harvested early and quite quickly. Even though the wine is ripe and heady, with notes of grenadine and small ripe berries, it's also exotic and spicy, quite showy, lush and full-bodied, with the 2019 tannins. It's a more powerful wine that is going to require patience. They produced 224,724 bottles, 6,587 magnums and some smaller and larger sizes. It was bottled in May 2021.

— Luis Gutiérrez (13.6.2024)Robert Parker Wine Advocate Jahrgang 2019 - 94 PARKER

The 2020 Pintia is from a powerful year of concentration, so they were very careful with the harvest date, did a softer vinification trying to extract less and included amphorae and less toast in the élevage. It's opulent and juicy but gentle. The wine reached 15.5% alcohol and has a pH of 3.9 with 4.4 grams of acidity. It fermented in stainless steel and oak vats with indigenous yeasts. It was a very warm and dry vintage in Toro, with a heat wave before the harvest, so they had to rush to pick the grapes; and still the wine is richer and more powerful, even though the amphorae helped them contain the sensation of ripeness in the wine. It has a heady and ripe profile, very aromatic and showy, with notes of very ripe berries, prunes and decayed violets with a faint volatile twist. It matured 70% in new barrels, 10% in used barrels, 10% in stainless steel and 5% in clay pots. It's full bodied and lush, with abundant, slightly dusty tannins. It was a ripe and powerful vintage for Pintia, but it evolved nicely in the glass, showing less of its ripe side with time, which to me is a good sign. Some 14,304 half bottles, 209,009 bottles, 6,645 magnums and some larger formats were produced. It was bottled in August 2022.

— Luis Gutiérrez (2.1.2025)Robert Parker Wine Advocate Jahrgang 2020 - 94 PARKER

Kundenrezensionen

4,7/5
27 Rezensionen
Jahrgang:

Vinifikation

Reifungszeit12 Monate
Alter der FässerNeu
HolzartFranzösische und amerikanische Eiche

Weinberg

Alter des RebbergsZwischen 40 und 60 Jahren
BodenSchwemmlandböden / Lehm- und kalkhaltig
KlimaKontinental
Oberfläche96,00 Hektar

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