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Artífice Listán Blanco 2021

26,95

/ Fl. 0,75 L (35,94 €/l)
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Datenblatt

TypWeißwein
Region
Rebsorten
Produzent
AllergiehinweisEnthält Sulfite
Alkoholgehalti12,5%

Wie schmeckt dieser Wein?

Farbe
Goldgelb
Bouquet
Blumige Noten / Lorbeer / Rauchige Noten
Gaumen
Trocken / Abgerundet / Samtartig

Bewertungen und Auszeichnungen

201993 PK
201892 PK17 JR
201791 PK90 DC
201690 PK90 DC
201590 PK15.5 JR91 PN
201491 PN
PK: ParkerJR: Jancis robinsonPN: PeñínDC: Decanter

Weinkritiker BewertungenBewertungen von Parker und Jancis Robinson

The 2019 Artífice Listán Blanco is produced with Palomino grapes (called Listán Blanco in the Canary Islands) from seven old vineyards. It fermented with indigenous yeasts and matured in a 3,000-liter oak foudre and in two used 500-liter oak barrels, where it matured for 11 months. It's low in alcohol and has good freshness. There is a pungent note on the nose, common to most of the whites here, a mixture of orange blossom and cloves, floral and balsamic. Pérez works quite reductively and with plenty of gross lees. The palate has pungent flavors and a velvety texture and comes through as elegant and complex. There is a little bit of change in this wine because of the year. 5,000 bottles were produced. It was bottled in January 2021.

— Luis Gutiérrez (17.2.2022)Robert Parker Wine Advocate Jahrgang 2019 - 93 PARKER

Intense, smoked-rocks and samphire-in-rock-pool nose. Tastes like lemon chiselled out of a salt pan, like a cold mountain stream stained brown by bracken, like bleached sandy shells caught in kelp, like a white peach picked three days too early. It glitters, in the mouth. It's brine and salt spray crashing against cliffs. The Vin Cognito notes mentioned bacon fat. Tasting this cold out the fridge, I wrinkled my nose and thought, 'nonsense: too angular, too lemon, too mineral'. But then, a couple of hours later, after my glass had been sitting on the garden table warming in the sunlight, I took a sip and almost dropped the glass in shock. Yes! Lardo! Almost pork-scratching-like! Amazing, but yes, they're right. Bacon fat. Tempting as it is to drink a wine like this very cold, it became far more interesting at >14 °C. Food pairing? I'd wrap scallops in lardo, flash fry them in a pan or pop them on a searingly hot barbecue for a minute or two, squeeze a fresh lemon over them, and kick back.

— Tamlyn Currin (15.7.2021)JancisRobinson.com Jahrgang 2018 - 17 JANCIS ROBINSON

Kundenrezensionen

5,0/5
1 Rezension
Jahrgang:

Vinifikation

Reifungszeit11 Monate
Alter der FässerGebraucht
HolzartFranzösische Eiche

Weinberg

KlimaAtlantisch

Das Weingut

Borja Pérez Viticultor

Borja Pérez Viticultor

Seit Borja Pérez im Jahr 2011 die Leitung des Unternehmens übernommen hat, ist er sich über die Grundlagen seines Weinprojekts auf Teneriffa klar: vulkanische Böden, atlantisches Klima und lokale Sorten. Die Weine fühlen sich agil am Gaumen an und ihre Holz- und Fruchtbestandteile sind nicht exzessiv. Sie werden nachhaltig und unter biodynamischen Aspekten mit dem Ziel hergestellt, die lokalen Sorten, die in Vergessenheit geraten waren, wieder zum Leben zu erwecken. Borja...

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